Senatoarea PSD Gabriela Firea a afirmat că evoluţia explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să reglementeze, în regim de urgenţă, măsurile de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a preţului la energie.
„Lovitură pentru bugetul majorităţii familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieţei de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecţie pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut aşa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranşaţi, pentru că nu-şi pot plăti facturile.
De asemenea, evoluţia explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgenţă măsurile de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a preţului la energie. Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenţei actualilor guvernanţi, care au promis o liberalizare a pieţei fără impact major asupra facturilor romanilor.
Liberalii uită cum au abrogat în Parlament îngheţarea preţului la energie electrică şi au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat preţul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurenţă reală. Ce nu spun guvernanţii este faptul că există soluţie legală prin care – pentru maximum 3 ani -, preţurile pot fi din nou plafonate!
o Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:
(3)”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.
(4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.”
Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceştia să nu acumuleze restanţe uriaşe sau chiar să fie debranşaţi până la venirea anotimpului rece”, a scris Gabriela Firea, miercuri pe Facebook.