Purtarea măştii a redevenit obligatorie şi în aer liber începând de sâmbătă şi nu vor mai fi permise măştile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2, a transmis Guvernul. „Izolarea este 7 zile pentru pozitivii care sunt vaccinaţi şi 10 pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, a mai precizat sursa citată. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile nu intră în carantină la sosirea in România dacă vin din state UE, indifferent de zona în care sunt clasate acestea (verde, galbenă, roşie). Aceste persoane nu intră în carantină la sosirea în România din state terţe, indifferent de zona în care sunt clasate acestea, dacă prezintă rezultatul negative al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore. Persoanele caccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile fac 5 zile de carantină dacă vin din state terţe şi nu prezintă rezultatul negative al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 h. De asemenea, ele fac 5 zile de carantină dacă sunt contact direct cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 sau 7 zile de izolare pentru persoanele care sunt pozitive cu SARS-CoV-2.
Conform Executivului, „persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 (au rezultat pozitiv la testul RT-PCR sau antigen) care nu prezintă simptome vor fi izolate, la domiciliu sau instituţionalizat, pentru o perioadă de 7 zile dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, sau pentru o perioadă de 10 zile dacă sunt nevaccinate sau nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile”.
Persoanele care prezintă forme grave trebuie să apeleze în continuare la 112 şi vor fi preluaţi de către echipajele de ambulanţă şi SMURD, mai transmite Executivul.
„De astăzi purtăm masca pe stradă şi doar măştile omologate. Izolarea este 7 zile pentru pozitivii care sunt vaccinaţi şi 10 pentru cei care nu sunt vaccinaţi”, arată o postare făcută sâmbătă pe pagina de Facebook a Guvernului.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise. De asemenea, CNSU propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022. Totodată, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că măsura cu obligativitatea măştii de protecţie nu este legată de hotărârea de Guvern, ci devine obligatorie din momentul emiterii ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne.
El a precizat că purtarea măştii devine obligatorie în momentul publicării ordinului comun.
„Măsura cu masca nu este legată de hotărârea de Guvern. Măsura cu masca este doar la CNSU şi urmează să se emită ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului de Interne. În secunda în care se emite ordinul şi se publică, devine obligatoriu. (…) Dacă s-a dat hotărârea CNSU, ordinul va trebui emis cât mai repede. (…) Ordinul trebuie să iasă în această săptămână”, a explicat şeful DSU.