Există încă o mulțime de concepții greșite despre homeopatie; stereotipuri rezultate adesea din necunoașterea realității și rolului homeopatiei în practica medicală.
Exemple: homeopatia înseamnă medicină pe bază de plante; homeopatia este utilă doar copiilor; homeopatia durează mult pentru a acționa; homeopatia este folosită doar de medicii specializați în homeopatie. Pentru a determina ce este adevărat și ce este fals:
FALS și ADEVĂRAT
Homeopatia este adesea confundată cu medicina pe bază de plante, care se bazează pe proprietățile terapeutice ale plantelor.
Pe lângă plante, homeopatia folosește substanțe de origine animală (venin de șarpe, albine, cerneală de sepie, calcar de stridii etc.) și de origine minerală sau chimică (grafit, sulf, mercur).
O altă diferență importantă în homeopatie este că substanța de bază (vegetală, animală sau minerală) este diluată și dinamizată pentru a fi folosită în doze foarte mici. De aici și expresia populară „doză homeopatică”…
FALS
Homeopații sunt medici care, în urma studiilor medicale, au decis să urmeze o pregătire specifică în homeopatie.
Astăzi, pe lângă acești specialiști în homeopatie, mulți medici integrează medicamentele homeopatice în practica lor pentru a-și trata pacienții: medici de familie, pediatri, ginecologi, chirurgi, stomatologi etc.
Farmaciştii joacă, de asemenea, un rol important în recomandarea homeopatiei pacienţilor.