Primarul Sectorului 1, George-Cristian Tuță, a declarat astăzi, 4 noiembrie 2024, în cadrul ceremoniei de preluare a mandatului, că, în următorii patru ani, interesul cetățeanului va fi pe primul loc, că ușa tuturor, din Consiliul Local sau din Primărie, va fi mereu deschisă pentru locuitorii Sectorului 1 și că misiunea asumată este aceea de a reclădi Capitala Capitalei.
Pentru atingerea acestui obiectiv, edilul Sectorului 1 a precizat că așteaptă corectitudine din partea angajaților Primăriei și că toți cei care vor să facă treabă sunt bineveniți în echipa lui.
De asemenea, primarul George Tuță a mai subliniat faptul că va fi prezent mai mult pe teren, printre oameni, și nu prin birouri. „Noi suntem aici pentru ei, pentru cetățeni, nu ei sunt pentru noi. Mă veți găsi mai mult pe străzi, pe șantiere. Poate că momentan nu este foarte evident, dar vă asigur că îmi place activitatea în aer liber. Poate nu voi fi un primar de treabă, dar așteptați-vă să fiu un primar pus pe treabă”, a declarat George-Cristian Tuță.
Mesajul integral al primarului George-Cristian Tuță: „Dacă vă așteptați la un discurs festiv, vă voi dezamăgi. Dacă vă așteptați să vorbesc despre greaua moștenire, vă voi dezamăgi. Dacă vă așteptați să vă promit solemn că voi repara sectorul 1 în primele 100 de zile de mandat, iarăși vă voi dezamăgi. Azi nu v-am invitat la un eveniment festiv. Nu avem nici șampanie, nici fursecuri. Avem de lucru.
Mă întrebam după alegeri cum va fi acest moment, ce voi spune, ce ar trebui să vă transmit, așa că mi-am notat câteva gânduri. Mă întrebam ce este important pentru consiliu și pentru primar și care ar fi tipul de relație care ar fi de dorit să se creeze între noi în următorii ani.
Mi-am depus jurământul pe 25 octombrie, așa cum a impus legea. Așa e procedura, așa facem. Dar acest jurământ nu a fost mecanic. Trebuie să reflectăm la el și să-i înțelegem semnificația. Să ne dăm seama cât de importantă e treaba asta pentru cetățeni, încât a fost nevoie de un jurământ.
«Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor sectorului 1 al Municipiului București. Așa să-mi ajute Dumnezeu!»
Acesta a fost jurământul pe care l-am rostit a treia oară în cei 40 de ani de viață, de fiecare dată într-un alt rol public. Am depus jurământul militar, am depus jurământ parlamentar și acum de primar. Le-am respectat pe precedentele, îl voi respecta și pe acesta! Vă invit să faceți la fel.
Sunt un om corect și aștept de la toți angajații primăriei corectitudine.
Urmează o perioadă în care vom parcurge documentele privitoare la operațiunile din trecut ale primăriei, la cele în curs, dar și documentele care angajează primăria în viitor. Nu vânez vrăjitoare, vreau doar să fiu corect față de cetățeni și față de interesele lor. Nu am revanșe de luat, nu am enervări ideologice, nu urmăresc să arăt cu degetul nejustificat. Sunt un om onest și direct. Poate nu voi fi un primar de treabă – așteptați-vă să fiu un primar pus pe treabă. Cei care vor să facă treabă sunt bineveniți în echipa mea, indiferent de funcțiile și de simpatiile politice pe care le au.
Nu mă ascund după deget: sunt politician, sunt lider PNL și fac politică. Sunt mândru de asta, pentru că politica este cea care, vrem nu vrem, face ca cetatea să progreseze.
Mai mult, sunt mândru de orașul nostru, de oamenii din sectorul nostru, sunt mândru că au avut încredere în mine și m-au votat primarul lor. În plus, am o datorie față de cei care nu m-au votat, dar acum se așteaptă în mod legitim să fiu un primar al tuturor. Poate nu știu și nu înțeleg încă toate problemele cu care ne confruntăm, dar știu și înțeleg foarte bine responsabilitatea pe care o am. Voi fi primar înainte de toate. Voi pune interesul cetățeanului înainte de toate. Înainte de politică.
De nenumărate ori am auzit și eu, probabil și dumneavoastră, promisiunea: ușa mea va fi mereu deschisă. Ei bine, ușa mea de la birou nu contează deloc. Dacă cineva ajunge la ușa mea înseamnă că pe parcurs s-a lovit de uși închise. Concluzia este simplă.
Contează ca ușa tuturor, din consiliu sau din primărie, să fie mereu deschisă pentru cetățeni. Adică aștept deschidere, atitudine pozitivă și proactivă în relația cu cetățenii. Noi suntem aici pentru ei – nu ei sunt pentru noi. Mă veți găsi mai mult pe străzi, pe șantiere. Poate că momentan nu este foarte evident, dar vă asigur că îmi place activitatea în aer liber. Printre oameni, nu prin birouri. Unii numesc asta micro-management, alții mai îngăduitori o alintă ca atenție la detalii. Eu o numesc implicare și contact permanent cu realitatea. Vă îndemn și pe dumneavoastră, stimați consilieri, să faceți la fel.
Problemele și greutățile le vom rezolva împreună, în echipă, metodic și consecvent. Să ne înțelegem: vorbesc despre problemele și greutățile cetățenilor – nu ale primăriei. Administrația locală nu este un scop în sine. Treaba noastră nu este să facem administrație ca să meargă bine hârțoagele primăriei, ci să facem bine pentru cetățeni. Misiunea noastră, promisiunea pentru care ne-au ales cetățenii, este să reclădim Capitala Capitalei. Este o metaforă, bineînțeles. Vreau doar ca Sectorul 1 să se ridice la înălțimea potențialului pe care îl are. Începem cu o misiune posibilă – o misiune în care trebuie să ne murdărim puțin pantofii. O misiune în care avem nevoie de toți. Începem curățenia generală. Asta am promis în campanie, asta facem.
M-am întâlnit cu majoritatea angajaților primăriei pentru a afla și de firul ierbii realitățile din administrația sectorului. Nu am dorit să încep cu idei preconcepute, am dorit să cunosc și versiunea angajaților administrației. Este un proces amplu care mai are pași subsecvenți în perioada imediat următoare. Cred că fiecare membru al consiliului local ar trebui să aibă o conduită naturală, fără a face nimic deosebit în afară de lucrurile pe care le-a promis în campanie. Este valabil desigur și pentru mine și am de gând să mă țin de cuvânt.
Lucrurile pe care le-am promis în campanie fiecare dintre noi sunt, până la urmă, cele de care oamenii din sector au nevoie. Lucrurile care i-au determinat să voteze o schimbare majoră. Posibil să avem în spate linii politice diferite. Dar, în esență, lucrurile care ne aseamănă sunt mai relevante și mai importante decât cele care ne despart.
Cu toții ne dorim curățenie în sector. Și oamenii vor asta. Cu toții vrem un sector cu servicii publice mai bune. Coincidență, și oamenii vor asta. Vrem mai puțină birocrație, mai multă eficiență. Vrem bani cheltuiți cu cap, vrem fonduri europene atrase. Vrem locuri suficiente în școli și grădinițe. Oamenii vor exact aceleași lucruri, de aceea le-am promis fiecare dintre noi în campanie. De aceea, ne aflăm azi într-o postură de invidiat. Nu trebuie să facem nimic deosebit, în afară de ce am promis.
Așa cum vă spuneam, gândurile mele s-au limpezit. În campanie știam ce trebuie făcut, acum știu și cum trebuie. Dar pentru a ști drumul către obiective este util să știm de unde pornim. Să știm care este realitatea concretă, consfințită în documente, de la care începe aventura noastră comună. Fără un referențial inițial clar, nu vom putea calcula pașii pe care îi avem de făcut. În orice plan, este esențial să știi realitatea de la care pleci. Altfel, riști să prognozezi greșit și, pe cale de consecință, toate calculele ulterioare să fie afectate. Am avut o ședință de consiliu în care am expus aceste gânduri și sunt fericit că toți consilierii au rezonat. A fost un vot unanim de sprijin în favoarea unui audit extern rapid și cuprinzător care să ne ofere imaginea exactă a proiectelor recente sau în curs de implementare la Primăria Sectorului 1. Am simțit că nu trebuie să iau unilateral această decizie, deși legea îmi permite. Dar nu acesta este sensul mandatului pe care îl încep. Am de gând să lucrez în mod real cu consiliul local.
Primarul și consiliul nu trebuie să fie două entități separate, ci un mecanism corect de transpunere a nevoilor comunității în realitate. Cred că în acest mandat veți avea mult mai multă relevanță, pentru că am de gând să redau consiliului greutatea pe care o merită în arhitectura decizională. Cu alte cuvinte, să lucrăm împreună pentru niște scopuri comune care nici nu sunt foarte complicat de definit și înțeles. Și pentru care cu toții depunem un jurământ.
Doamnelor și domnilor, vă spun răspicat că am o singură agendă, publică și asumată, îmi doresc doar să fiu un primar bun. Poate că pe parcurs se va dovedi și că mai și greșim, dar până la urmă e un risc asumat. Rămânem oameni indiferent de funcții și roluri publice. Oameni care au de făcut lucruri pentru cetățenii care i-au ales. Vă invit să faceți la fel.”