Timp de trei zile, între 27 şi 29 mai, Centrul Vechi din Bucureşti devine locul de întâlnire al specialiştilor în cafea şi al iubitorilor acestei licori. Bucharest Coffee Festival are loc la Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub, Str. Lipscani 84 – 90).
Festivalul se adresează tuturor iubitorilor de cafea şi va reuni cei mai importanţi producători şi importatori naţionali şi internaţionali de cafea.
Peste 30 de procesatori şi prăjitori de cafea, dar şi importatori şi distribuitori de produse conexe: aparate de cafea profesionale, accesorii pentru prepararea cafelei, îndulcitori, dulciuri, etc. vor fi prezenţi la festival.
La eveniment, cei interesaţi pot stabili relaţii de business cu importatori şi distribuitori de aparate de cafea pentru uz casnic şi birouri mici, dar si aparate mari, pentru cafenele, sau chiar aparate de vending (cu fise şi bancnote). Aparatele espresso manuale şi portabile vor putea fi şi ele achiziţionate la eveniment, acest tipuri de aparate fiind considerate gadget-uri mici ce pot fi folosite de cei ce sunt în mişcare, ele ocupând un spaţiu mic într-un rucsac.
Prăjitoriile şi microprăjitoriile sunt şi ele reprezentate la festival. Acestea vin cu cafea de calitate, proaspăt prăjită şi ambalată cu stil.
Pentru consumatorii de produse bio, la Bucharest Coffee Festival se vor găsi sortimente de acest tip de cafea, sub forma de boabe, măcinată sau capsule. Cafeaua bio este obţinută din plantaţii de cafea în care nu au fost folosite pesticide sau substanţe chimice.
Soluţiile alternative de preparare a cafelei, cunoscute sub conceptul brew bar vor fi prezentate celor interesaţi de gusturi autentice.
Iubitorii de cafea vor avea ocazia să deguste şi să cumpere cafeaua preferată.
Festivalul aduce în prim-plan principalele tipuri de cafea în funcţie de varietatea plantei cultivate (arabica), fiind un eveniment care încearcă să promoveze cafeaua de calitate şi mai ales cafeaua de specialitate.
Publicul va putea alege şi dintre tipurile de cafea destinate anumitor modalităţi de preparare: espresso, cafea la filtru sau cafea la ibric proaspăt prăjită.
În acelaşi timp, festivalul se adresează profesioniştilor în domeniu, comunităţii iubitorilor de cafea, home baristas dar şi tuturor business-urilor ce activează în domeniul HoReCa: cafenele, prăjitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo, etc. Totodată, este o oportunitate pentru cei interesaţi de a găsi noi conexiuni şi lead-uri ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor şi a acestui domeniu, în general.
Pe parcursul festivalului vor avea loc demonstraţii de preparare, de mixologie (combinaţii de cafea cu băuturi alcoolice, în cocktail-uri) sau de latte art.
Intrarea la festival este gratuită.
Programul de vizitare este: vineri şi sâmbătă, orele 10:00-19:00, duminică 10:00-18:00.
Campionatele naţionale de cafea
Pe parcursul festivalului, se organizează trei competiţii, cu participanţi din toată ţara, profesionişti de la cele mai importante companii de cafea de specialitate şi cafenele. Aceste competiţii sunt campionatele naţionale de Latte Art (15 concurenţi), Coffee in Good Spirits (5 concurenţi) şi Cup Tasting (25 de concurenţi).
Campionatele sunt organizate de SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă şi cunoscută asociaţie de cafea worldwide.
Câştigătorul fiecărei competiţii va reprezenta România la Campionatele Mondiale care au loc la Milano, între 23 şi 25 iunie 2022.
În afară de aceste competiţii care se vor desfăşura în cadrul Bucharest Coffee Festival, la First Coffee Bucharest (Barista School România) se va organiza campionatul naţional de prăjit cafea.
Câştigătorul va reprezenta România la competiţia mondială.
Până acum România are doi câştigătorii la competiţiile mondiale de prăjit cafea, un campion mondial, Alexandru Niculae (Bob Coffee Lab) şi un vicecampion, Bogdan Georgescu (Mabo).
Aceste competiţii sunt supervizate de un juriu format din profesionişti în cafea din România, Dubai, Grecia, Bulgaria, Ucraina şi Franţa. Printre aceştia este şi un campion mondial la preparat cafea la ibric, Stavros Lamprinidis (Grecia). Preşedintele juriului este Michale McCaley (Franţa).
Latte Art
Campionatul Naţional de Latte Art subliniază expresia artistică şi provoacă specialiştii barista în a-şi demonstra calităţile creative.
Descrierea competiţiei
Pentru runda preliminară a campionatului, specialiştii barista produc un singur model de latte creativ la Art Bar, apoi trec la stadiul WLAC, pentru a crea două latte identice şi două latte de designer identice. Scorurile de la Art Bar şi de la runda preliminară sunt combinate iar primii 12 concurenţi se califică în runda semifinală. Pe parcursul acesteia, concurenţii fac două seturi potrivite de modele diferite de latte gratuit şi un set potrivit de macchiato gratuit. Primii şase concurenţi din semifinale se califică în runda finală, în care concurenţii fac două seturi diferite de modele de latte pentru turnare şi un set de latte de designer. Concurentul cu cel mai mare punctaj în runda finală este declarat campion mondial la Latte Art.
Specialiştii barista sunt evaluaţi pe baza atributelor vizuale, a creativităţii, a modelelor identice în perechi, a contrastului în modele şi a performanţei generale.
În România, vom avea ART Bar, runda preliminară şi finală.
Coffee In Good Spirits
Campionatul Naţional de cafea şi alcool promovează reţete inovatoare de băuturi într-un format de competiţie.
Această competiţie evidenţiază abilităţile de mixologie ale barista/barmanului, într-un cadru în care cafeaua şi alcoolul merg perfect împreună, pornind de la cafea tradiţională irlandeză (whisky plus cafea) până la combinaţii unice de cocktailuri.
Prima rundă se numeşte Spirit Bar. Se jurizează: abilitatea competitorului de a combina alcoolul, cafeaua şi ingredientele într-un mod original, profesionalismul, ospitalitatea, modul de lucru, design-ul, conceptul băuturii şi combinaţia tuturor ingredientelor care duc la un produs final inedit.
În timpul rundei preliminare, concurenţii produc patru băuturi: două identice de cafea caldă şi băuturi de designer pe bază de alcool şi două identice de cafea rece şi băuturi de designer pe bază de alcool. Şase concurenţi, aceia cu cele mai mari scoruri în runda preliminară, vor concura în runda finală. În această etapă concurenţilor li se cere să producă două cafele irlandeze şi două băuturi de designer, pe bază de cafea şi alcool. Concurentul din runda finală cu cel mai mare punctaj va fi desemnat Campionul mondial al cafelei în stare bună.
În România se vor organiza toate probele.
Cup Testing
Campionatul National al Degustătorilor de cafea premiază cupper-ul (degustătorul) profesionist de cafea care demonstrează viteză, îndemânare şi acurateţe în a distinge diferenţele de gust în cafeaua de specialitate.
Descrierea competiţiei
Cafelele din întreaga lume au multe caracteristici de gust distincte şi în acest format de competiţie obiectivul este ca degustătorul să facă diferenţa între diferitele cafele. Trei ceşti sunt aşezate într-un triunghi, în două dintre ele fiind cafele identice şi într-una fiind o cafea diferită. Folosind abilităţile de miros, gust, atenţie şi experienţă, cupper-ul va identifica ceaşca ciudată din triunghi cât de repede poate. În fiecare rundă sunt plasate în total 8 triunghiuri. Primii 8 concurenţi cu cele mai multe răspunsuri corecte şi aceia cu cel mai rapid timp trec la următoarea rundă, a semifinalelor. Apoi primii patru concurenţi se vor întrece din nou în runda finală, pentru a determina următorul campion al degustătorilor la Cupa Mondială.
Premiul cel mare pentru câştigătorii fiecărei competiţii este posibilitatea de a reprezenta România, la campionatele mondiale care anul acesta se vor organiza în iunie 2022, la Milano.
Bucharest Coffee Festival
Loc: Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub), Str. Lipscani 86, Bucureşti
Program: 27 – 29 mai 2022, orele 10.00 – 21.00