În septembrie anul acesta, SAGA Festival a debutat la Romaero și a transformat întregul spațiu într-unul inovator, plin de efecte speciale și beat-uri futuriste. Cei peste 135.000 de festivalieri prezenți în cele trei zile au simțit energia și vibrația date de întrega atmosferă și așteaptă cu nerăbdare surprizele de anul viitor. Despre prima ediție, dar și despre viitor am vorbit cu Allan Hardenberg, omul responsabil pentru succesul Saga Festival și pentru punerea Bucureștiului ca punct principal pe harta festivalurilor legendare.
- Prima ediție SAGA Music Festival din România a fost un succes. Cum v-a făcut acest festival să vă simțiți?
Prima ediție SAGA m-a făcut foarte mândru. A fost pentru prima dată când am organizat un festival de asemenea proporții în România. Am avut parte de foarte multe bătăi de cap cu întreaga situație creată de pandemie, toate amânările, așa că a fost o adevărată provocare, una dintre cele mai mari pe care le-am avut în viața mea în ceea ce privește organizarea de festivaluri și evenimente. Atunci când, după atâtea situații imprevizibile, vezi că totul prinde contur, că se întâmplă, că toate piesele din puzzle arată bine împreună, nu poți fi decât fericit și împlinit. Așa m-am simțit atunci când am văzut atât de mulți oameni venind la festival, distrându-se și bucurându-se de întreaga experiență. Am fost mândru de întreaga muncă a echipei și de tot ce am obținut într-un timp atât de scurt.
- De ce ați ales Bucureștiul pentru un astfel de festival?
Prima dată am venit în București în 2006, cu show-ul Armin Only. Am iubit întotdeauna România, pentru energia formidabilă pe care o are, pasiunea oamenilor pentru muzică și scena uriașă underground. De atunci, ne-am întors în fiecare an aici și mereu am căutat un loc potrivit pentru organizarea unui festival. În urmă cu 4 ani am început să ne concentrăm pe acest aspect, iar Bucureștiul a fost prima noastră opțiune. De acolo a pornit totul.
- Cum vi s-a părut publicul din București și din România?
Încă din prima zi în care am fost aici, am fost impresionat de energia pe care oamenii din România reușesc să le-o transmită artiștilor și organizatorilor, iar acest lucru este mai rar. Nu vezi asta în fiecare țară, oameni minunați, atât de energici și entuziasmați atunci când se întâmplă un eveniment de genul acesta. Toate lucrurile astea m-au făcut să iubesc România și să-mi doresc să revin aici.
- Ce planuri mai aveți pentru țara noastră? Poate alte festivaluri?
Avem foarte multe planuri pentru anul acesta și pentru viitor. Am vizitat și alte orașe, avem multe visuri și luăm în calcul diverse stiluri muzicale care devin din ce în ce mai cunoscute și iubite. În curând vom anunța planurile pentru 2022. În afară de SAGA, vom organiza Sound Of Bucharest, solo show-ul lui Armin van Buuren, pe 24 septembrie, în Piața Constituției, dar vom avea și alte surprize pentru public, noi proiecte, din zone diferite. În perioada următoare veți afla despre ce este vorba.
- E anul 2022. Cum va arăta a doua ediție SAGA Music Festival?
SAGA are o nouă casă, Arena Nationala, și suntem extrem de încântați de asta. Vom conecta stadionul cu zonele care îl împrejmuiesc pentru a crea o atmosferă cool pentru oameni, care vor avea acces la o multitudine de experiențe în cadrul festivalului. Avem pregătite multe surprize pentru festivalieri, este ceea ce ne place să facem, să surprindem oamenii cu scenele, cu activările și cu tot ceea ce gândim special pentru ei. Vom avea și anul acesta scene secrete și mulți artiști care vor veni pentru prima dată în România, la SAGA. Ne dorim să fim întotdeauna la înălțimea așteptărilor fanilor noștri.
- Toată lumea este cu reflectoarele pe viața artiștilor, dar cum arată viața organizatorului de festival? Dar în timpul festivalului?
O întrebare foarte bună. Pentru noi, cei mai importanți sunt fanii, ei sunt headlinerii, împreună cu artiștii. La fiecare eveniment sau festival pe care îl organizăm, ne asigurăm că vor avea o experiență extraordinară, că se vor simți foarte bine și că la final vor spune că au participat la un show diferit. Avem întotdeauna scene cool, cele mai noi și inovatoare echipamente tehnice și toate resursele pentru a le oferi de fiecare dată o experiență de neuitat. În ceea ce mă privește, în ultimele săptămâni dinaintea festivalului, sunt mai mult implicat în partea creativă. Întregul proces al organizării durează undeva în jur de 9 luni, timp în care ne concentrăm pe fiecare aspect, marketing, PR, producție, line-up, bugete și așa mai departe. Însă în ultimele săptămâni, personal mă focusez foarte tare pe experiența pe care i-o putem oferi publicului, să creăm tot ce e mai bun pentru fanii noștri. Ei văd rezultatul muncii noastre atunci când ajung în festival, iar eu îmi doresc de fiecare dată ca tot ceea ce ei trăiesc acolo să fie incredibil. Întotdeauna ne gândim ce putem face diferit, ce avem de îmbunătățit, ce plusuri putem aduce conceptelor noastre și întregii organizări. Ne dorim să știm mereu ce e nevoie pentru ca publicul să se bucure în totalitate de ceea ce-i oferim.
Începând din 2022, SAGA va avea un nou loc de desfășurare, mai grandios, care va aduce împreună și mai mulți iubitori de muzică electronică. Pe 3, 4 și 5 iunie, anul viitor, noul loc de întâlnire va fi National Arena din București, împreună cu parcul care o împrejmuiește, acolo unde întregul concept al festivalului va atinge noi valențe, unde vor fi mai multe scene, surprize și secrete care așteaptă să fie deslușite.